Logo naše škole za projekt Erasmus+ „You on my mind“

  • 0

Logo naše škole za projekt Erasmus+ „You on my mind“

Rubrika:Kulkultura

Različiti, ali ujedinjeni

1-izrezak

Crtež koji je nastao kao vizija cijelog projekta simbolizira toleranciju, hrabrost, zajedništvo i različitosti koje mogu opstati zajedno. Svaki dio crteža ima svoju svrhu i značenje. Svi dijelovi su međusobno neovisni, ali zajedno imaju jedno glavno značenje. 

O originalnoj inačici loga

U samoj sredini je trobojna šarenica oka koja predstavlja različitosti koje izgledaju dobro zajedno. Također, šarenica simbolizira osobnost, a njen oblik (krug) je dobro poznat simbol savršenstva, bezvremenosti i sl. Dijelovi šarenice obojani su u smeđu, plavu i zelenu koje su tri najčešće boje u ljudskim očima. Svaka boja ima drugačije značenje u različitim kulturama. Prema nekima od njih, plava simbolizira mir, harmoniju i istinu, smeđa je simbol udobnosti, izdržljivosti i stabilnosti, a tu je i zelena koja simbolizira mladost i nevinost. Nasred toga je zjenica u kojoj se nalazi karta Europe da podsjeti gdje se održava sam projekt.
Na suprotnim stranama crteža nalaze se dva dlana koji drže oko. Dlanovi proizlaze iz dva trokuta koji su ispunjeni motivom svemira. Suprotno očekivanjima, muška ruka se izdiže iz svemira ljubičaste boje, a ženska iz plavog. Na lijevoj ruci (ženskoj) nalazi se prsten s rubinom i narukvica s kristalima safira. Ta dva draga kamena simboli su hrabrosti. Može se istaknuti i lak za nokte koji je crven, a ta boja poznata je kao boja ljubavi i snage. Druga ruka je mnogo običnija izuzev tetovaže koja znači hrabrost na kineskom jeziku. To je i znak kako vrline povezuju različite kulture.
Ispod oka, a između trokutova je dio u obliku kravate ispunjen sa zastavama svih zemalja koje su sudionice projekta. Sa strane su dvije velike divlje mačke, tigar i lav. One su najbolji primjer hrabrosti u životinjskom svijetu. Okolo toga je prsten sa svrhom da učini sve ujedinjenim. U njemu je i naslov samog projekta tj. “YOU ON MY MIND“.

Konačan izbor

received_1475433385804736

Pošto je zadatak bio osmisliti i izraditi logo, sam crtež nažalost nije dolazio u obzir jer je bio predetaljan za tu svrhu. Sljedeći korak bio je pojednostaviti crtež, ali zadržati svu simboliku i izvornu ideju. Tako je nastalo mnogo različitih verzija, a na kraju je odlučeno da je najpametnije ići s onom najjednostavnijom.
Na završnom logou zadržani su dlanovi s izvornog crteža, ali prebojani i obrađeni u različitim programima. Na sredini se nalazi karta Europe, a iznad svega je naslov projekta. Može se uočiti da cijeli logo ima oblik ljudskoga oka. Naslov ima ulogu  trepavica, a karta u obliku kruga predstavlja zjenicu i šarenicu. Boje loga su modra i žuta koje su prepoznatljive boje zastave Europske Unije.

Autor loga Matej Plavac