Zapisi s ljetne produžne nastave

  • 0

Zapisi s ljetne produžne nastave

Dok drugi izlaze i kupaju se, ja sjedim zatvorena u sobi s kalkulatorom

ucenje2

Čudno je kako se iz naizgled tmurne situacije može izvući bitno životno iskustvo koje je na moje razmišljanje, kao i na moj život, ostavilo pozitivan utjecaj. Ipak, da imam ovlast vratiti vrijeme u prošlost, učitla bih Fiziku na vrijeme i tako bi moje ljeto potrajalo malo duže.

Srednja škola – ulazak u svijet odraslih

Nakon dugog iščekivanja ljetnih praznika napokon je odzvonilo i ono zadnje školsko zvono, na moju žalost krajem 6. mjeseca jer ipak mom pametnom mozgu nije bilo dosta 9 i pol mjeseci škole, već je odlučio uzeti nešto od mojih ljetnih praznika i dodati to školi. U mom životu dogodilo se dosta promjena otkako sam krenula u srednju školu. Ne samo da izgledam drukčije, već se i moj pogled na život, pa tako i na sam svijet promijenio. Iako se svim silama pokušavam oduprijeti odrastanju kako bih zauvijek ostala ono bezbrižno dijete koje gleda samo kroz ružičaste naočale, ipak život želi da odrastem. I tako se u procesu odrastanja moram suočiti s mnogo stvari kako bih upoznala svijet. Odlučila sam pisati o ljetnim praznicima jer se u samo tri mjeseca moj svijet  naglo preokrenuo, počevši od produljenja škole ili kako ja to ne volim zvati, produžne nastave.

Strah i iščekivanje produžne nastave

Šesti mjesec… Prve asocijacije koje nam svima padnu na pamet su more, ljeto, izlasci, pijančenje, vruće ljetne temperature, no za mene apsolutno ničega od toga nije bilo ovog šestog mjeseca. Sjećam se još kao da je bilo jučer, dva tjedna nakon redovitog završetka škole Hrvatska igra utakmicu protiv Španjolske, moja cijela obitelj za TV-om, a Leonarda? Leonarda je zatvorena u sobi zajedno s knjigom iz Fizike i kalkulatorom. Kroz glavu su mi prolazile svakakve misli, strah, različite emocije. Mislila sam da nema goreg dana u mom životu, ali gore je tek dolazilo.

Diži se, fizičarko, imaš nastavu

Petak, prvi dan produžne nastave budi me glasan zvuk alarma, zbunjeno pogledam u mobitel na kojemu piše: Diži se, fizičarko, imaš nastavu.  Mislite da od toga ne može gore? Ironično, i ja sam. Nalazim se kod sata s prijateljicom te zajedno odlazimo do naše prelijepe škole. Ulazimo u nju s malom dozom straha i znatiželje kako će to sve skupa izgledati. U učionicu ulazi profesor Ruškan, nevjerojatno kako taj čovjek uvijek može imati smiješak na licu i pristojno nas pozdraviti iako smo ga zatočili u školi cijeli 6. mjesec zajedno s nama željnima dvojke iz Fizike…

Produžna uspješna

I tako su prošla prva tri dana produžne nastave, ne mogu reći da je bilo toliko loše jer sam, hajdemo reći briljirala na ploči sve dane produžne pa sam sve redom, čak i profu, ostavila šokiranima. Koban je tek bio dan polaganja ispita. Pametna Leonarda se diže čak četiri sata prije testa kako bi šizila i prešetavala se po kući gore – dolje dvadesetak puta. Na kraju, da priča ispadne što bolja, uspjela sam izgubiti mobitel u kući. Naravno, uspjela sam nagovoriti tau da mi pomogne u traženju mobitela te je nakon uzaludne jednosatne potrage moj tata, onako zbunjen, stao na sredinu prostorije i rekao: Leonarda, ovo je zaista neobjašnjivo! Možda sada ne zvuči toliko smiješno, ali tada je bilo za krepat’ od smijeha. Konačno je došlo i polaganje testa. Na sreću, položila sam ga bez ikakvih problema te je ljeto, iako je kasnilo nekih dvadesetak dana, za mene napokon moglo početi.

Ljeto može početi

Bilo je svakakvih događaja, od trosatnih vožnji biciklima do Strmca pa sve do šetnji gradom u tri sata ujutro. Prvi put sam imala osjećaj odgovornosti, ali i slobode. Sve društvene mreže zauzimale su sporednu ulogu u mom životu, a priroda, izlasci i prijatelji onu glavnu. Suočila sam se s raznim događajima, ali i ponešto naučila, kao npr. kako otrijezniti pijanog prijatelja i spasiti ga od dva tjedna kazne ili još bolje, kako završiti u kazni jer nisi uspio otrijezniti prijatelja na vrijeme plus i ti si došao kući pod utjecajem određene tekućine. Možda to sve skupa zvuči loše, ali i to je dio odrastanja te ćemo svi prije ili kasnije doživjeti istu ili sličnu situaciju.

Zanimljivo iskustvo

Prije nego što je ljeto uopće počelo, mislila sam da će mi ta produžna nastava biti najgori period života. No, i to sam preživjela, marljivo radeći na nastavi, te uz podršku moje obitelji i prijatelja. Čudno je kako se iz naizgled tmurne situacije može izvući bitno životno iskustvo koje je na moje razmišljanje, kao i na moj život, ostavilo pozitivan utjecaj. Ipak, da imam ovlast vratiti vrijeme u prošlost, učitla bih Fiziku na vrijeme i tako bi moje ljeto potrajalo malo duže.

Leonarda Marković, 2. b