Malo savjeta za lakše snalaženje u novoj školi

  • 0

Malo savjeta za lakše snalaženje u novoj školi

Rubrika:Iz drugog kuta

Predrasude fazana o školovanju u gimnaziji

Učite i budite ustrajni. Nemojte si dopustiti zaostatke, samo si otežavate. Postavite si neke prioritete(mislim na predmete) i odlučite što ćete prvo učiti,a ono što vam se čini manje bitnim za taj tjedan stavit ćete na zadnje mjesto.

Nepouzdani glasnici
Svi već znamo strašne priče o gimnaziji,kako i ne, kada smo ih čuli, ni manje ni više, nego 100 puta.
Najpoznatija je ona:˝Ako ne planiraš učiti,nemoj upisivati gimnaziju!˝ Ta izjava je potpuno besmislena. U svakoj školi se mora učiti. To je makar odveć poznato. Još od osnovne škole prisjećamo se naših dragih učitelja i njihovih kritizirajućih stavova prema gimnaziji, no svaki monolog završi sa zaključkom da je gimnazija ipak nekako najbolji odabir.  Zašto? Upravo iz razloga što učenici od 14 ili 15 godina još nemaju nekakve visoke ambicije u izboru svog budućeg zanimanja. Gimnazija im pruža 4 godine dodatnog razmišljanja o tome. Gimnazijski program možda i je kompleksan, ali većina ˝fazana˝je iz osnovne škole donijela, takozvanu, ˝radnu naviku˝. Jedna od bitnih razlika će vjerojatno biti više predmeta u usporedbi s onim što  su imali proteklih 8 godina.

Strah od latinskog i fizike
´´Latinaš ruši! Pao/la je godinu zbog latinskog i fizike!´´. Ovo su samo neke od poruka za dobrodošlicu. Ne brinite,ti učenici nisu prošli razred izričito zbog njih samih. Iskreno,mogu vam reći iz vlastitog iskustva da u gimnaziji ima znatno manje profesora koji imaju ˝omiljene učenike˝,  za razliku od osnovne. Tako da spremite natrag u džep one isprike da vas profesor ne voli i da zato imate jedinicu.

Latinski vam je novi predmet i sam po sebi je doista težak. Trebat će vam najmanje tjedan dana da naučite ˝rukovati˝ predmetom. Potrebna je ona želja za redovitim učenjem i ponavljanjem. Budete li se pridržavali toga nećete biti jedni od onih koje je latinaš ˝srušio˝. Što se tiče fizike… Ona vam je već dobro poznata, mogu reći i da se ponavljaju neki dijelovi gradiva, naravno, malo opširnije sagledana. Ono što trebate činiti je sudjelovati na nastavi, pisati zadaće i prije testa provježbati zadatake iz vaše radne bilježnice. Sve vam je ˝servirano˝, od testova do ispitivanja, iako znate da profesor može pitati svaki sat, ali ipak će vam izaći u susret i u više slučajeva će vam to i najaviti.

Pokoja dobra stvar
U gimnaziji se nalazi mnoštvo izvannastavnih aktivnosti, uistinu možete pronaći nešto što vas zanima. Sada već počinju i vaši prvi izlasci, mislili smo i na to. Svake godine se na početku 10. mjeseca organizira ˝fazanijada˝u New Yorku. Sigurna sam da ste već čuli ponešto i o tome pa neću duljiti. Učite i budite ustrajni. Nemojte si dopustiti zaostatke, samo si otežavate. Postavite si neke prioritete(mislim na predmete) i odlučite što ćete prvo učiti,a ono što vam se čini manje bitnim za taj tjedan stavit ćete na zadnje mjesto.
Toliko od mene. Sretno, fazančići!