Antonela u Pragu

  • 0

Antonela u Pragu

Rubrika:Putovanja

Ljetno putovanje srednjom Europom

Najljepši prizor u Pragu bio je jedne večeri kada su svjetla obasjala Karlov most i katedralu. Prizor je bio zapanjujuć i poželjela sam zauvijek ostati u Pragu…

1. dan: Zagreb-Slovenija-Austrija-Češka

Moja ljetna avantura je započela polaskom u 22:00 sata s perona 506. Vozili smo se kroz Sloveniju i Austriju. Vožnja je bila duga i naporna. Tokom vožnje prema Češkoj promatrala sam divni slovenski i austrijski krajolik; zelene pašnjake, visoke planine i brze rijeke. Stajali smo na nekoliko odmarališta putem, a na jednome sam upoznala malenu kozu.

img_2664

2. dan: Prag

Stigli smo u Prag u ranim jutarnjim satima i smjestili se u hotel. Nakon nekoliko sati odmora krenuli smo u razgled grada. Posjetili smo Staro Mjesto u kojemu smo vidjeli brojne barokne i gotičke građevine. Zaputili smo se prema Katedrali sv. Vida, gotičkoj građevini u sklopu Praškog dvorca s čijeg se vidikovca pruža pogled na velebni Prag. Pogled je bio zapanjujuć, pa se većina odvojila od grupe kako bi ovjekovječila prizor. Ubrzo smo ušli u katedralu i razgledali freske, oltar, kipove. Nakon katedrale sjeli smo u caffe bar i pili tople napitke dok smo se smrzavali na niskih 13 stupnjeva. Također smo posjetili spomenik Janu Husu. Šetali smo Židovskom četvrti Jozefov gdje nam je vodič pokazao poznato staro židovsko groblje. Posjetili smo i Staronovu sinagogu i Prašku branu. Nakon šetnje zaputili smo se prema hotelu.

img_2826

3.dan: Prag

Ujutro smo uz pratnju vodiča posjetili crkvu sv. Nikole i šetali se po Zlatnoj ulički. Šetali smo se i Karlovim mostom, prizor me oduševio, zasigurno mogu reći da mi je šetnja Karlovim mostom najdraži dio puta. Na kraju mosta vidjeli smo statuu sv. Ivana Nepomukog, dok je vodič pričao mnoge priče o sv. Ivanu Nepomukom. Meni je interesantniji bio pogled na crnu kulu na kraju Karlovog mosta. Posjetili smo najstariji astronomski sat koji još uvijek radi – Orloj. Imali smo priliku na njemu gledati Hod apostola, paradu figura koje predstavljaju apostole. Zaputili smo se prema Vaclavovom trgu gdje smo imali slobodno vrijeme za shopping. Trg je prepun malih suvenirnica i štandova sa sladoledom. Večerali smo na brodu, vozili smo se Vltavom. Najljepši prizor bio je navečer, kada su svjetla obasjala Karlov most i katedralu. Prizor je bio zapanjujuć i poželjela sam zauvijek ostati u Pragu…

img_2709

img_3088

 

4.dan: Prag    

Nakon doručka zaputili smo se na brdašce Perin s čijeg se vidikovca pruža prekrasan pogled na istočni dio Praga. Osim malenog tornja sličnom Eiffelu, na Petrinu se nalaze krasni ružičnjaci i crkva sv. Mihovila. Kratko slobodno vrijeme proveli smo uspinjući se na toranj s kojeg se pružao još bolji pogled na Prag. Prizor je bio očaravajuć. Spustili smo se do Vaclavovog trga gdje smo imali puno slobodnog vremena za istražiti i najmanji dio Praga. Navečer smo se podzemnom željeznicom zaputili prema hotelu i pritom se izgubili, no poprilično gostoljubivi i dragi Pražani su nam pomogli da se vratimo sigurno do hotela.

img_2832

5. dan: Telč, Beč, Zagreb

U ranojutarnjim satima smo krenuli prema Telču, malenom renesansnom gradiću. Razgledali smo trg s mnogobrojnim baroknim i renesansnim građevinama. Trg podsjeća na one iz bajki, pun je šarenih kućica i građevina. Nakon Telča posjetili smo Beč. Obišli smo Ring, Hofburg i Stephansplatz. Bili smo na veliko razočaranje vrlo kratko u Beču u kojemu se ima toliko toga za vidjeti. Nakon Beča zaputili smo se prema Zagrebu i stigli u kasnim noćnim satima. Putovanje je bilo divno i smatram da se riječima i slikama ni približno ne može opisati ljepota i ugođaj gradova.

img_3073

Antonela Budaković, 2. c