Stara priča u novom ruhu koja ori svemirom od 1963. godine

  • 0

Stara priča u novom ruhu koja ori svemirom od 1963. godine

Doctor Who: The Day of the Doctor  (2013.)

Programme Name: Doctor Who - TX: n/a - Episode: n/a (No. n/a) - Embargoed for publication until: 11/09/2013 - Picture Shows: **STRICTLY EMBARGOED FOR USE UNTIL 00:01 ON WEDNESDAY 11TH SEPTEMBER 2013** Iconic image for Doctor Who 50th Anniversary Special - The Day of the Doctor - (C) BBC - Photographer: Adrian Rogers

Doktor Who, nakon 50 godina posjećivanja naših malih ekrana, slijeće na velika filmska platna. Ovaj filmski specijal iz 2013. godine snimljen je povodom 50 godina postojanja i snimanja kultne britanske SF serije Doctor Who. Doktor se već jednom okušao na filmskim ekranima u Doctor Who: The Movie (1996.), ali je doživio veliki neuspjeh jer su  Amerikanci, odnosno američka produkcijska kuća Fox, željeli snimiti svoju inačicu serije. BBC, koji „posjeduje“ Doktora, se naravno protivio i nakon naguravanja i natezanja Amerikanci su dobili šansu samo sudjelovati u snimanju filma. Kojeg su, vid` čuda, i uništili. I tako je s 826 epizoda i jednim propalitetom od filma iza sebe, Steven Moffat, glavni producent i scenarist, odlučio snimiti film koji prati 3 inkarnacije Doktora u njegovim najtamnijim trenucima. U završnoj bitci Velikog Vremenskog rata. Za sve koji ne znaju, Doktor je zapravo izvanzemaljac s Gallifreja (planeta jako dalekog od nas). I doktor i njegovi sunarodnjaci (Time Lords) imaju mogućnost regeneracije. To znači da se Doktoru i svom narodu s Gallifreja, dok umiru, sve stanice obnove i oni postanu novi ljudi. Zapravo, samo im se izvana mijenja izgled. Što BBC lukavo koristi kako bi mogli mijenjali glavnog lika svakih nekoliko godina.

Bojom su označene zemlje svijeta koju su u kinima, na TV-ima ili na dostupnim DVD-ima prikazivale film

Bojom su označene zemlje svijeta koje su u kinima, na TV-ima ili na dostupnim DVD-ima prikazivale film

 

Susret Doktora

Svi Doktori od 1963. godine (osim Petera Capaldija koji je dobio ulogu Doktora nekoliko mjeseci nakon filma, iako se i on pojavio u filmu, ali samo na 2 sekunde)

Svi Doktori od 1963. godine (osim Petera Capaldija koji je dobio ulogu Doktora nekoliko mjeseci nakon filma, iako se i on pojavio u filmu, ali samo na 2 sekunde)

Radnja prati tri inkarnacije Doktora, „ratnog“ Doktora, 10. i 11. Desetog i jedanaestog Doktora glume već nam poznati David Tennant i Matt Smith dok je veliki teret „ratnog“ Doktora na sebe preuzeo legendarni britasnki glumac John Hurt. Čudnim slijedom vremenskog toka, tri se Doktora susreću na istom mjestu u isto vrijeme, jer Doktor putuje kroz vrijeme i prostor svojim TARDIS-om. I zajedničkim snagama pokušavaju promijeniti tok vremena. Jer je war Doctor bio primoran uništit svoj planet i ubiti sve svoje sunarodnjake, uključujući i svoju obitelj kako bi spasio čitavu realnost vremena i prostora od najžešćih i najopasnijih protivnika, Daleka, koji zapravo izgledaju kao velike soljenice koje na sebi imaju neku cijev što puca neke zrake i odčepljivač odvoda, jer im se dizajn nije promijenio od kako su stvoreni 1963. godine.

I dakako, nakon puno muke, truda i agonije, uz pomoć nekih starih, poznatih lica (Billie Piper, Tom Baker), Doktor(i) ipak ne uništavaju Gallifrey, već nalaze bolji način spašavanja svemira i uništavanja Daleka. Pogledajte film pa vidite kako to izgleda jer sigurno nećete požaliti.

wh6

wh2

Poslastica za whoviane

Za one koji bar malo gledaju i prate Doktora Whoa, ovaj film je nešto najgenijalnije što jedan whovian (fan Doctora Whoa) može poželjeti. Od mnogo starih i već poznatih likova i događaja, pa do same radnje koja je savršeno i odglumljena. K tomu, film je snimljen u 3D tehnologiji, što mu dodaje još jednu dimenziju genijalnosti. Jedina, možda, mana koja je sveprisutna u filmu jest problem ostale publike, ostalog naroda koji možda neće shvatiti baš sve što se i ako i zašto se zbiva bez nekog  predznanja. Ali BBC je i tome doskočio i snimio nekoliko dokumentarnih filmova o seriji i samom liku Doktora koji su sasvim dovoljni za saznati bar osnovne stvari o seriji.

wh4         wh3

Ali, sve u svemu, Steven Moffat je uspio prikazati drevni lik Doktora na moderan način u ovom filmu. Stopio je s lakoćom tradicionalno i moderno. Možemo samo zaželjeti BBC-u puno ovakvih uspjeha i u novih narednih 50 godina.

Željko Ćelepirović, 2. C