Kulin razdora između Slavonaca i Slovenaca

  • 0

Kulin razdora između Slavonaca i Slovenaca

Rubrika:Kulkultura

Slavonijo, ko u tebe dira

rtl-hrvatska.hr

rtl-hrvatska.hr

Kaže ona jedna Škorina: Slavonijom polegla je magla. E pa, polegla je magla, ali ne doslovno. Nakon igre natezanja konopa oko problema Piranskog zaljeva, Slovenci nam ponovno stvaraju probleme i iritiraju nas kao dosadne muhe koje nam zuje oko glava. Počeli su svojatati kulin. Uložili su žalbu Europskoj komisiji jer su naši Slavonci odlučili registrirati kulin kako bi ga zaštitili, baš protiv ovakvih kao što su Slovenci, oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Gluma Kristen Stewart uvjerljivija od slovenskih argumenata

Slovenci iznose smiješno čvrste i uvjerljive argumente, odnosno, argument od kojeg nam se uvlači strah u kosti. Slovenski ministar poljoprivrede izjavio je da tom žalbom žele zaštititi svog jednog, jedinog, jedincatog, jedinstvenog, to je važno za naglasiti, jedinstvenog, proizvođača kulina u Sloveniji. A taj im je argument uvjerljiv kao emocije Kristen Stewart, znači, ništa. A i naše se svinje ne mogu uspoređivati s njihovim jer njihove svinje veselo skakuću po Alpama i odazivaju se na jodlanje. Ali, ko bi reko, mi nismo jedini kojima Slovenci bacaju klinove pod noge. Prije nekoliko godina muslimanska zajednica je ušla u spor s jednom tvrtkom iz Slovenije koja je, uz ovu današnju, proizvodila kulinove, jer su u njihovim goveđim kulinovima pronašli tragove svinjetine. Ta je tvrtka, naravno, propala. I Slovenci nikako da nauče.

Zna se kome je krv crvene boje zbog mlivene paprike

Naši stručni analitičari, Slavonci, a s njima i Baranjci, tvrde da oko pitanja čiji je kulin nema ni govora. Ipak, zna se kome je krv crvene boje zbog mlivene paprike. I opet se zna čija su bijela krvna zrnca zamijenjena mašću iz čvaraka. I kao da nemamo dovoljno problema s majkom prirodom koja nas počasti kišnom sezonom ravnoj onoj amazonskoj, pa onda opet malo sasuši ko što mi sušimo kobasice. I sad se tu moramo još i saSlovencima natezati. Ma daj. I vid čuda, Slovenci i njihovo ministarstvo ni ne znaju koga su našli bockati štapom. Ne znaju da je nama Slavoncima recept za kulinove zapisan u genetskom kodu, pa eto, blaženi oni u neznanju. I još kad se Slavonci slože, a složni smo oko pitanja baštine, kobasica i blokiranja prometnica, bit će veselo. I da zaokružimo ovu priču Škorinim stihovima: Slavonijo, ko u tebe dira, zemljo jedina, ne bilo mu ni u grobu mira, proklet dovijeka.   

Željko Ćelepirović, 2.C


Odgovori