Let s Gavranom

  • 0

Let s Gavranom

Rubrika:Kulkultura

 

P1240945-1024x768

Nova Gradiška konačno je dočekala priliku da pokaže kako i ona može biti dio književno-znanstvenih simpozija na prostoru naše regije. Tako je 23. i 24. listopada održan dvodnevni znanstveni simpozij o Miri Gavranu pod nazivom „Let s Gavranom“.

Sve je započelo u petak otovrenjem simpozija nakon kojega su poznati književni i dramaturški teoretičari izlagali o pojedinim problemima Gavranovih djela kojima su se bavili. Treba istaknuti kako je Gavran jedini živući pisac kojemu se u čast već niz godina u Slovačkoj održava kazališni festival na kojem se izvode njegove predstave („Gavranfest“), a sada je naš pisac doživio i znanstveni simpozij koji se bavi njegovim radom.

U subotu je nakon drugog dijela znanstvenih izlaganja o Gavranovim djelima održano predstavljanje knjige dramskih tekstova “Suze i smijeh” te novih izdanja knjiga “Zaboravljeni sin” i “Kako smo lomili noge”. O knjigama i samom Gavranu govorili su Gavranov izdavač Zoran Maljković, književnica dr.sc. Julijana Matanović, dr.sc. Mira Muhoberac, prof. Biljana Dakić, a samu je promociju upotpunila, čitajući ulomke iz drama, Gavranova supruga, glumica Mladena Gavran.

SAMSUNG CSC

novagradiska.hr

novagradiska.hr

 

Nakon promocije Gavran i gosti uputili su se u novogradišku gimnaziju posjetiti učionicu hrvatskoga jezika u kojoj su nastala prva Gavranova djela u literarnoj skupini pod vodstvom profesorice Vjekoslave Bagarić. Izgradnji Gavranova identiteta kao književnika potpomogle su i profesorica hrvatskoga jezika i književnosti Dragica Vidmar, koja mu je i bila razrednica, te bivša ravnateljica Gimnazije Nada Peleh Serenčeš. Danas je to učionica njemačkoga jezika, ali je zauvijek ostavljen trag Mire Gavrana jer je ispred učionice postavljena zlatna pločica s natpisom: “Iz ove je učionice u svijet književnosti zakoračio Miro Gavran”. Gavran je doista zakoračio u svijet i pokazao da je, iako veliki književnik koji je svjetski poznat, ipak ostao čovjek, jednostavan i neiskvaren.

P1240940-1024x768

 

Helena Klarić, 2.b

 

 


Odgovori