Susret s misionarom Danielom Čolom

  • 0

Susret s misionarom Danielom Čolom

5. 10. 2015. karmelićanina Daniela Čolu dočekali su učenici Gimnazije Nova Gradiška, ravnateljica, pedagoginja, nekoliko profesora i novogradiščanski kapelan.

Gospodin Čola je pripovijedao o povijesti reda karmelićana. Karmelićani su rimokatolički crkveni red. Utemeljila ga je početkom 13. stoljeća grupa pustinjaka na gori Karmelu u Izraelu, a godina obnove njihova reda je 1562., kada ga je obnovila sv. Tereza Avilska i sv. Ivan od Križa. Saznali smo i da su se u doba križarskih ratova muškarci počeli  skupljati na gori Karmelu u zajednice kako bi služili Bogu u pokori i molitvi pod zaštitom Blažene Djevice Marije.

Karmelićanin Daniel Čola je svojim roditeljima sa 17 godina obznanio  da ima želju zarediti se i služiti Bogu kao pripadnik reda karmelićana. Otac je pustio suzu, no ipak mu je obitelj pružila podršku u njegovoj odluci da se zaredi te propovijeda i upućuje ljude na bolji život u miru i službi Božjoj. Njegov posjet Gimnaziji proizišao je iz želje da nam u razgovoru da što više informacija vezanih za njegov poziv i život u vjeri. Uviđanjem cilja kojemu težimo i smjernicama koje nam se kroz život nude, a koje biramo ili odbacujemo, stvaramo vlasititi životni put.  Odluka koju je Daniel Čola donio za mnoge je težak izbor, no on je osjetio poziv i zato mu ništa nije bilo teško. Želja za službom nauku i redu u kojemu je sada bila je u neusporedivom omjeru naglašena u odnosu na želju da se bavi nekim od zanimanja i gradi karijeru. Mnoge potrebe utiša i ispuni duhovnim ispunjenjem.  Zadovoljan je prvenstveno jer je prepoznao svoj poziv te shvatio na vrijeme da mu se treba odazvati.

Iznoseći pojedinosti iz svojega svakodnevnog života, istaknuo je da nije žrtva tehnokracije, no da voli slušati glazbu mirne i romantične intonacije. U svemu vidi Boga i sretan je izborom životnog stila, i koliko god se taj izbor nama težak činio, njemu predstavlja zadovoljstvo i iz dana u dan sve više uživa u tome što je na vrijeme prepoznao svoj poziv i odazvao mu se.

Naučio nas je da je bitno u mnoštvu želja prepoznati naš osobni poziv te dobro razmisliti koji put odabrati i kako se što prije usmjeriti prema cilju koji će nas u konačnici učiniti sretnima kada ga dostignemo. Ta sreća treba biti prisutna i na samom putu do njegova ostvarenja, kao i u trenutcima nakon ostvarenja toga cilja.

Kristina Saratlija, 2. a

 


Odgovori