Bijeg od stvarnosti

  • 0

Bijeg od stvarnosti

Stvarnost, zbilja ili realnost, što je to zapravo i kako to povezati s izrazom virtualni svijet?

Stvarnost je pojam koji označava nešto što zapravo postoji, nešto što ne ovisi ni očijim željama ili uvjerenjima. Ali za izraz virtualni svijet ne postoji samo jedna definicija. Virtuani svijet  može biti oblik računalne simulacije u kojoj se sudionik osjeća kao da se nalazi u umjetnom okruženju, gdje gledajući kroz dva malena monitora usamo nekoliko sekundi sudionik može obići planet, vinuti se u beskonačnost svemira ili pak istraživati dubine oceana. U samo nekoliko minuta sudionik može zaviriti pod more, S lijeve strane prilaze vam dupini, s desne strane kitovi ubojice… Odjednom se pred vama nalazi strašan morski pas koji vas se sprema napasti. Vidite mu zube. Oštri su kao noževi…

Tako izgleda susret s podmorjem u prvom virtualnom studiju u Hrvatskoj – Legeme. Ali osim virtualnih studija gdje svi koji se na to odlučimo postajemo svjesno dio virtualne mašte, virtualnu stvarnost nalazimo i svakodnevno u uporabi. Iako će ono što ću sljedeće reći mnogi pokušati osposriti, ipak ću vas zamoliti da dobro razmislite prije odgovora na sljedeće pitanje. Kako biste reagirali da vam potpuna neznanka samo želi biti prijateljica, da vas želi bocnuti ili pratiti ili vam pak želi pokazati svoje fotografije s ljetovanja? Kao i svi ostali, i ja bih da mi nekakva neznanka priđe i upita me tako nešto pomislila da je psihički neuravnotežena osoba. Ali kad se takvo nešto dogodi na najpopularnijoj društvenoj mreži, Facebooku, nikome ništa nije čudno. Prema istraživanju emisije Provjereno, svi ispitanici ili su pomislili da novinarka Josipa Pletikosić nije normalna osoba ili da ih zafrkava. Ono što su na kraju dobili su zbunjeni pogledi i tišina. Nitko nije ni slutio da je riječ o parodiji na najpopularniju društvenu mrežu. Ali još uvijek nisam odgovorila na pitanje o virtualnom svijetu, Virtualni svijet je zapravo način na koji ljudi virtualiziraju stvarnost, upravljaju i komuniciraju s računalom. Virtualni svijet može biti  računalo obilkovano trodimenzionalnim i tehničkim modelom, znanstvena simulacija ili naprimjer pogled u bazu podataka. Uređaji koje koristimo za ulaz u virtualni svijet su 3D miševi, rukavica, mehanička ruka, kibernetičko odijelo, stereo naočale, cyber dodir… Ali postoji li poveznica virtualnoga svijeta i stvarnosti?

Pa naravno da postoji. Svakodnevno svjesno sjednemo pred računalo, palimo ga i „odlazimo“ na društvene mreže. Stvarnost je riječ svjesno, a virtualni svijet se održava na društvenim mrežama. Iako ste to već sto puta čuli, ja ću za kraj ponoviti sto i prvi put. Druženje na društvenim korisno je i dobro, ali pazite s kime se i koliko vremena družite te koliko vremena provodite u virtualnom svijetu da se ne bi dogodilo da postanete ovisni o njemu.

Za kraj sam zaključila kako je bolje virtualni svijet zadržati virtualnim jer on predstavlja samo bijeg od stvarnosti.

Amalija Bratek, 2. A


Odgovori